U bent hier

Nieuwsbericht: 28 augustus 2019

Open Monumentendag in Merelbeke

Zet maar een stipje in je agenda: op zondag 8 september is het Open Monumentendag, dé erfgoedhoogdag van het jaar. De 31e editie ook alweer, met focus op het lokaal onroerend erfgoed. Ook in Merelbeke kan je op verschillende plekken terecht voor een fijne brok monumenten en gratis activiteiten. Hieronder vind je het volledige programma.

 

BOTTELARE

Opendeur

Zowel de Sint-Annakerk als de oude pastorie, twee beschermde gebouwen, zetten op 8 september hun deuren open voor het publiek. Bij goed weer wordt je een drankje aangeboden in de fraaie pastorietuin.

Van 10 tot 18 uur, Sint-Annakerk en oude pastorie, Dorpsstraat 2

 

Tentoonstelling & films

Wie waren de markiezen van Rode en wat leidde hen naar het plattelandsdorp Bottelare? Ontdek het antwoord op deze vragen en hun nalatenschap: een crypte en monumentale grafsteen, rouwborden, kerkschatten …

Een tweede adellijke familie – de Wavrin de Villers au Tertre – koos ook Bottelare uit als tijdelijk verblijf. Robert, markies de Wavrin, werd er in 1888 geboren. Een boeiende film onthult zijn geboortehuis en toont zijn werk als etnoloog bij de Amazone-indianen.

Van 10 tot 18 uur, Sint-Annakerk en oude pastorie
 

Orgel

Herman De Mil, lokaal organist met internationale bekendheid als tenor, demonstreert in de Sint-Annakerk het geklasseerde Delmotte-orgel uit 1906. Met mogelijkheid tot bezoek aan het doksaal.

Van 10 tot 18 uur, Sint-Annakerk

 

Escaperoomspel

Ontrafel het geheim van de markiezen in Bottelare!

Keer terug naar de 17e eeuw en beleef een spannend avontuur in Bottelare, de plek die bekend staat voor genezingen verbonden met het miraculeuze Sint-Annabeeld. Maar er is een geheim … dat zelfs tot een moord leidde! Welke rol speelden de markiezen van Rode daarin? Beleef het verhaal in een spannende escapegame. Kom deelnemen, alleen, in gezinsverband of met vrienden (max. 8 personen, min 16-jarigen onder begeleiding van minstens 1 volwassene). Spelduur: 45 minuten. Dit spel is een creatie van de Breinbrouwerij.

Deelname is gratis. Let op: de plaatsen zijn beperkt! Inschrijven is verplicht en kan tot en met 5 september via de dienst erfgoedprogrammatie, 09 210 32 92, erfgoed [at] merelbeke.be. Je komt dan ook de startplaats en het startuur te weten.

Van 10 tot 18 uur

 

MELSEN

Feest in Melsen!

Tentoonstelling Werkgroep Erfgoed Melsen

De Werkgroep Erfgoed Melsen bestaat 10 jaar en verzorgde in die periode tal van tentoonstellingen en evenementen. Daaruit lichten ze hun mooiste resultaten: foto’s en filmbeelden over allerlei feesten (inhuldiging van een pastoor en een burgemeester, processies, kampioenenvieringen, feestelijkheden ter gelegenheid van communies, verlovingen, huwelijken …), over activiteiten (steenbakkerijen, kantklossen e.a.) in Melsen en over échte Melsenaren.

Van 10 tot 18 uur, Sint-Stefanuskerk

 

Op zoek naar het verdwenen kasteel van Melsen

Lezing door Werkgroep Erfgoed Melsen

i.s.m. IOED Viersprong

Oude inwoners vertellen dat er een onderaardse gang was van het kasteel van Melsen naar het kasteel Borgwal in Vurste. Maar klopt dat verhaal wel en wat zijn archeologen nog te weten gekomen tijdens hun onderzoek naar deze mysterieuze site?

Om 10 en om 16 uur, Sint-Stefanuskerk

 

MUNTE

“Allez, allez roulez !” Kermissen in Merelbeke door de jaren heen

Tentoonstelling De Muntenaar

De Muntenaar stelde een kleurrijke tentoonstelling over Merelbeekse kermissen samen. Op vaste tijdstippen streken en strijken vandaag ook nog steeds foorreizigers neer op kerkpleinen. Met hun tijdelijke installaties zorgen ze voor volksvermaak voor jong en oud. Iedereen kan zich bij het woord ‘kermis’ vanalles voorstellen: draaimolens, gierende attracties, botsauto’s, oliebollen, een eerste date … Het kermiserfgoed wordt geïllustreerd aan de hand van foto’s, affiches en objecten.

Van 10 tot 18 uur, Sint-Bonifatiuskerk en Pastorie Munte

 

SCHELDERODE

Opendeur Schelderomolen

Vrij bezoek aan de molen. Geef je ogen en oren maar de kost, de stenen malen dat het een lieve lust is. En het resultaat, dat kan je kopen om er thuis zelf mee aan de slag te gaan.

Van 10 tot 18 uur, Schelderomolen

 

 

Organisatie en info

Dienst erfgoedprogrammatie

09 210 32 92 (voormiddag)

erfgoed [at] merelbeke.be

  • Affiche Open Monumentendag 2019
Affiche Open Monumentendag 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief