U bent hier

Nieuwsbericht: 17 mei 2019

Verkeerstelling Merelbeke 14 mei 2019

Je hebt ze misschien wel zien staan: de voorbije dagen leek Merelbeke bezaaid met camera’s. Dit waren alvast geen flitscamera’s. Maar waarvoor dienden ze dan wel precies?

Het gemeentebestuur agendeerde in 2018 de verkeersproblematiek in haar centrum als een mogelijk demonstratieproject binnen het IABR-Atelier Oost-Vlaams Kerngebied (een samenwerking tussen de Provincie Oost-Vlaanderen, IABR, Departement Omgeving en 22 gemeenten in deze regio).

In de omgeving van Merelbeke zien we de E40, E17, R4. Hierop hebben ook heel wat ontwikkelingen zich geënt (zoals de Ghelamco arena, eiland Zwijnaarde,…). Dit vraagt om een regionale aanpak van het mobiliteitsprobleem.

Samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, studiebureaus, de gemeente en verschillende stakeholders gaan we in dit traject met behulp van ontwerpend onderzoek op zoek naar een andere manier om ruimtelijke ontwikkelingen te organiseren op een manier die vertrekt vanuit een alternatief, gedeeld mobiliteitssysteem.

Om dit traject voldoende te stofferen van accurate mobiliteitsgegevens hebben de Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Merelbeke het verkeer geteld aan de invalswegen en de voornaamste kruispunten.

Zowel de gemeente als de Provincie Oost-Vlaanderen hebben hier bewust niet over gecommuniceerd, om het onderzoek zo objectief mogelijk te houden. Dit is dan ook vlot verlopen en de volgende weken en maanden gaan ze aan de slag met de resultaten.

Meer info

Charlotte Rosseel
Projectcoördinator Vlaams Strategisch Project Oost-Vlaams Kerngebied
charlotte.rosseel [at] oost-vlaanderen.be
09 267 75 77

Silke Lemant
Planoloog Vlaams Strategisch Project Oost-Vlaams Kerngebied
silke.lemant [at] oost-vlaanderen.be

Jan Van Damme

Ruimtelijk planner Gemeente Merelbeke

jan.van.damme [at] merelbeke.be

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief