U bent hier

Nieuwsbericht: 30 juni 2017

Bouw buitenschoolse kinderopvang in november van start

De plannen voor de bouw van een nieuwe buitenschoolse kinderopvang in Merelbeke zijn klaar. De gemeente gaat nu op zoek naar een aannemer. Het nieuwe, multifunctionele gebouw komt op de terreinen van het GO! aan de Zwijnaardsesteenweg en zal bijna energieneutraal zijn. Als alles goed gaat, zal de bouwvergunning na de zomer rond zijn en kunnen de bouwwerken in november van start gaan. Het project zal zo’n 1,4 miljoen euro kosten.

 

Duurzaam

Het huidige gebouw van de buitenschoolse opvang in de Fraterstraat, beter bekend als het Vlerkbos, is verouderd en allesbehalve energiezuinig. De zoektocht naar een nieuwe locatie werd vorig voorjaar afgerond, toen het gemeentebestuur een partner vond in het GO! Dat stelt z’n gronden aan de Zwijnaardsesteenweg ter beschikking, waar ook het Atheneum Merelbeke en GO! De Linde gevestigd zijn. Het nieuwe gebouw zal voldoen aan de BEN-normering en dus bijna energieneutraal zijn. Dat betekent dat er weinig energie zal verbruikt worden voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, komt uit groene energiebronnen. Daarnaast houden de bouwplannen ook rekening met mensen die minder mobiel zijn en besteden ze extra aandacht aan akoestiek. 

Indeling

Het gebouw is opgevat als een driehoek, die z’n hoogste punt heeft aan de bestaande schoolgebouwen, en gaat mooi op in de groene omgeving. Een centrale hal snijdt de driehoek doormidden en geeft zowel toegang tot de buitenschoolse kinderopvang als tot een polyvalente sportruimte. Het gebouw is zo ontworpen dat elke verdieping zo onafhankelijk mogelijk kan functioneren.

In het deel voor de buitenschoolse kinderopvang op de benedenverdieping zijn er onder meer speelruimtes, een knutselhoek, een klimmuur en het Vlerkdorp met schooltje, politiekantoortje, werkplaats, winkeltje, klerenwinkeltje en restaurantje. Er is ook een grote buitenspeelruimte. Daarnaast vind je op de benedenverdieping nog een grote polyvalente ruimte die dienst kan doen als refter voor 120 kinderen, met keuken en koelruimte.

Op de tweede verdieping is er een sportzaal voor zowel de buitenschoolse kinderopvang als de school, met kledingruimtes en bergruimtes. Wanneer de school of kinderopvang de zaal niet gebruiken, zullen ook verenigingen uit Merelbeke er terecht kunnen. Daarnaast vind je op de tweede verdieping ook een bureel en vergaderzaal.

Timing

De bouwvergunning voor het project zou na de zomer klaar moeten zijn. Als alles goed gaat, kunnen de bouwwerken nog in november van dit jaar van start gaan. Het GO! verzamelt intussen zoveel mogelijk ideeën om ook de rest van het terrein aan te leggen. De afgeschermde buitenruimte rond de buitenschoolse kinderopvang zal deel uitmaken van die plannen. Het gemeentebestuur wacht daarom nog even om het ontwerp voor de buitenruimte te finaliseren.

 

Het ontwerp is tot stand gekomen door een samenvloeiing van ervaring en expertise van Architektenburo Mas enerzijds en de frisse ideeën en gedrevenheid van de jonge architecten Fabrice Moonen en Steven Mas anderzijds.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief